Régi pénz

Mi számít régi pénznek?

A kérdésre nem lehet objektív választ adni; mást jelent a régi pénz fogalma egy gyűjtőnek és mást egy laikusnak. Gyűjtői területtől is függ, hogy az adott pénzek az adott gyűjtőnek régi pénzek-e, vagy modern érmeként tekint rájuk. Az ókori pénzek, római pénzek gyűjtőinek egy Mária Terézia tallér is túl frissnek számít, a modern forint pénzek gyűjtőinek pedig akár egy ezüst 2 pengő, vagy egy Kossuth 5 forint is régi érmének számít.

A régi pénz értéke, régi pénzek értékének megállapítása

A régi pénzek értéke sok tényezőtől függ, számos jellemzőt kell figyelembe venni a régi érmék, régi papírpénzek értékének meghatározásához. Az egyik legfontosabb a régi pénz tartásfoka, vagyis a régi pénzek állapota. Minél magasabb, minél jobb a régi érme vagy bankjegy tartásfoka, annál nagyobb az értéke.  Emellett nagyon fontos a régi pénz ritkasága, valamint annak kora is. Minél ritkább egy régi pénz, értelemszerűen annál nagyobb az értéke. A régi pénzek kora is fontos, de messze nem perdöntő. Egy ókori pénz, például egy római érme is lehet akár csak pár száz forint, de egy 5 korona 1906 Ferenc József uralkodótól akár több millió forint. Vannak tipikusan „súlyáras” érmék, ilyenek például az ezüst 200 forint, vagy a Kossuth 5 forint, melyek értéke a bennük levő nyersanyag (ezüst) mindenkori világpiaci árától függ, és vannak ritka régi pénzek, melyek értéke teljesen független ettől. A régi pénz értékének megállapítása tehát nem egyszerű, érdemes megbízható szakértőt kérni a régi pénzek értékbecslésében.

Magyarországi régi pénzek és értékük

A magyarországi régi pénzek múltja közel 1100 évet ölel át, egészen az első Árpád-házi királyok idejéig nyúlik vissza. Az első régi pénz Szent István király ezüst dénárja volt, melyet számos uralkodó számos fajta régi pénze követett: dénárok, obulusok, aranyforintok, dukátok, krajcárok, tallérok. A Habsburg időkből is hatalmas a választék a régi pénzekből, de akár a korona vagy pengő pénzrendszer idejéből is. Ezek jelenkori pénzbeli értéke természetesen eltér a kibocsátáskori értéktől, folyamatosan változik attól függően, hogy az adott érme (vagy papírpénz) mennyire népszerű a gyűjtők körében, illetve hogy a régi pénz mennyire ritka.

régi pénz - 1 dukát 1848 Szabadságharc

Magyar papír régi pénzek

A régi pénzek nem csak fém alapú, hanem papír alapúak is lehetnek. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején és Magyarországon is több típusú papír régi pénz került forgalomba. Ilyenek a gulden, korona, pengő, forint papírpénzek. A kezdeti időszak 1800-1891-ig tartott, ezt követte a korona rendszer 1892-1925-ig. A koronát a pengő rendszer követte, a pengő papír pénzek 1926-1946 között voltak forgalomban mint hivatalos fizetőeszközök. 1946-ban került bevezetésre a forint, melyek között szintén sok, a gyűjtők által kedvelt régi papírpénz van, mint például a 10 forint 1946, vagy a Kossuth címeres 20 forint 1947.

régi pénz - 100 forint 1946

A régi pénz vizsgálata, vizsgálati eszközök

Minden típusú és korú érme, érem, vagy papírpénz esetében fontos tisztában lennünk azzal, hogyan győződhetünk meg annak valós állapotáról és eredetiségéről. Régi érmék esetében szerezzünk be egy 8-10-szeres nagyítót, hogy az érme apró részleteit is meg tudjuk vizsgálni, lássuk annak peremét, esetleges javításra, egyéb beavatkozásra utaló nyomokat. Ez rendkívül fontos, mivel a régi pénz értéke jelentősen függ annak állapotától, így jelentős különbségek lehetnek a darabok értékei között. Szintén fontos lehet digitális tolómérő használata, különösen a nagyobb értékű darabok, illetve befektetési aranyérme esetén. Mérjük meg az érme minden paraméterét (súly, átmérő, vastagság!!!). Bankjegyek, papírpénzek esetén vonalzóval ellenőrizzük a papírpénz méretét, nincs-e körbevágva a darab! Állapot vizsgálathoz használjunk természetes fényt, vagy megfelelő halogén izzót az esetleges karcok, vagy bankjegyek esetén a hajtások, restaurálás ellenőrzésére.

A régi pénz tisztítása házilag

Sokan teszik fel a kérdést, hogyan tisztítsuk szakszerűen a régi pénzeket. Leginkább sehogy. Ha mégis a tisztítás mellett döntünk, ne használjunk tisztító folyadékot, ez nem az érmék, inkább ékszerek tisztítására szolgál. Javasolt helyette a szappanos víz használata, melybe beáztatjuk az adott érmét, majd óvatosan megtöröljük. Tükörveret pénzek tisztítása sokkal kényesebb, ezt vagy bízzuk szakemberre, vagy ne tisztítsuk. A régi pénz tisztítása nem feltétlenül növeli a régi pénz értékét, sok esetben többet ártunk vele, mint amit használ.

Régi pénzek beszerzése, felkutatása, fémkeresés

Honnan szerezzünk régi pénzt, ha gyűjteni szeretnénk? Célszerű a régi pénzeket erre szakosodott cégtől, webáruháztól megvásárolni, aki a számla mellett garanciát is ad a megvásárolt régi érme, régi bankjegy eredetiségéről. Sokan használnak fémkeresőt is bízva abban, hogy a földben kincseket, régi pénzeket találnak. A fémkereséssel azonban óvatosan kell bánni. Kizárólag törvényi szabályozás mellett lehet régészeti célú fémkeresést végezni, más esetben pedig a tulajdonos engedélyére van szükség. Az 1711 előttről származó tárgyak, régi pénzek az állam tulajdonát képezik, azokat át kell adni az állam részére. Ha tehát meg szeretnénk tartani az adott érmét, célszerűbb azt arra szakosodott numizmatikai webáruházban megvásárolni.

Régi pénz