római.jpg

Jelentős római kori pénzlelet került elő Dél-Baranyában

Több, mint 2000 darab, Kr. u. 4. századból származó pénzérme került elő  Dél-Baranyában 2019. október 14-én. A megtalált római pénzek tudományos és eszmei értéke kimagasló.

A római kori pénzérméket Hendinger Zoltán fémkeresős amatőr kutató találta meg, aki a pécsi Janus Pannonius Múzeummal áll szerződéses kapcsolatban. Ez annyit jelent, hogy a kutatást kormányhivatali engedéllyel végzi, és a megtalált leleteket (a lelőhely pontos megjelölésével) a múzeumnak beszolgáltatja. Ez így történt jelen esetben is. A bejelentést követően a Janus Pannonius Múzeum munkatársai kiszálltak a helyszínre, és a megtaláló, Hendinger Zoltán segítségével kiásták a pénzeket a földből. A pénzérmék többsége a 4. századból származó kis méretű bronz érme. Ezen pénzek értéke a saját korukban nem volt kiemelkedő, azonban tudományos és eszmei, numizmatikai értéküket nagyban növeli, hogy hivatalos feltárás alkalmával, ismert lelőhelyen került elő a kincs. A római pénzérmék egy szürke kerámia edényben pihentek a földben.

Gábor Olivér, a JPM régészének elmondása alapján a lelőhelyet ismerve nem meglepő, hogy onnan római kori leletek, római pénzek kerülnek elő, azonban ilyen mennyiségű érmekincsre ritkán bukkannak. A múzeum jelenleg több mint 15 fémkeresős önkéntes lelőhelyfelderítővel működik együtt. Terveik szerint a megtalált kincsekből tárlatot rendeznek 2020-ban. E kiállítás keretében csodálhatjuk majd meg a most meglelt római kori pénzérméket is.

Forrás: bama.hu

Jelentős római kori pénzlelet került elő Dél-Baranyában
Share this post