Hírek, cikkek

Brexit opciók és az arany

Az utolsó pillanatok előtt érdemes foglalkozni azzal, hogy milyen veszélyeket rejt a piaci szereplők csodaváró magatartása, miszerint az egyre valószínűbbnek tűnő HARD BREXIT – azaz a britek rendezetlen kihullása az Unióból – annyira irracionális és fájó lenne, hogy „csak nem engedik bekövetkezni”.

Megújul a Forint

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben kezdte meg a forgalomban levő forintbankjegyek cseréjét, s képi megjelenését, valamint biztonsági elemeit tekintve megújított, korszerűbb bankjegyeket hoz forgalomba. A jegybank célja, hogy a kibocsátási program lezárultát követően ­– várhatóan 2019-től – már csak a „Megújul a forint” bankjegysorozat címletei maradjanak törvényes fizetőeszközként a készpénzforgalomban, így a régi, 1997-től kibocsátott bankjegyek fokozatosan bevonásra kerülnek.

A pénzverés kezdetei

Jelenlegi ismereteink szerint a pénzverés kezdetei az ie. 7. századba nyúlnak vissza, amikor is Gügész, Lüdia királya készíttetett elsőként vert pénzt, az utókor mégis elsősorban ie. 6. századi utódjára, Kroiszoszra emlékszik, akit az ókori kelet egyik leggazdagabb uralkodójaként tartanak számon (krőzusi gazdagság).

Hírek, cikkek