kincs-e1602929818378.jpg

Török hódoltság-korabeli éremkincset találtak

Több, mint 1600 darabból álló, még a török hódoltság idején elrejtett éremkincs került elő Simontornyán. Nagy részük ezüst érme, de vannak köztük ritka, Hunyadi Mátyás és Szapolyai János által veretett aranyforintok is.

A szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumnak szeptemberben jelentették helyi lakosok, hogy egy ház udvarán kerámia edényre bukkantak, mely rengeteg érmét rejtett. Az éremkincs a múzeumban került kibontásra restaurátorok és régészek, valamint numizmata részvételével. A lelet nagy része magyar, török és osztrák ezüst érméket tartalmaz. Közel 1500 darab Hunyadi Mátyás, II. Ulászló, II. Lajos és I. Ferdinánd ezüst dénár került elő a földből. Ezek mellett néhány kisebb értékű ezüst obolus, illetve osztrák én német területről származó ezüst veretek, krajcárok és közel 100 török akcse volt az edényben. Az éremlelet legértékesebb darabjai a Hunyadi Mátyás és Szapolyai János által veretett aranyforintok, összesen öt darab. A kincset az érméken található évszámok alapján 1542 körül rejthették el. A múzeum elmondása szerint Buda 1541-es eleste és Simontornya 1545-ben történő elfoglalása között számos olyan hadi esemény történt, mely során egykori tulajdonosa a vagyonát eképpen próbálta biztonságba helyezni, később azonban már nem jutott hozzá.

Az érmék felbecsülése után a lelet megtalálói beszolgáltatói jutalomra számíthatnak. A szekszárdi múzeum közel 30 év után bővült újabb régészeti korú éremlelettel.

Török hódoltság-korabeli éremkincset találtak
Share this post