Aranypénz: a numizmatika hosszú évszázadok óta az egyik legkedveltebb gyűjtési terület. Az régi és új arany pénzek felértékelődése – kisebb hullámzásokkal – folyamatosan tart, melynek egyik fő oka, hogy az aranyra nem jellemző az egyéb befektetési formákat egyre inkább meghatározó bizonytalanság. Azaz: nem árt tartalékolni egy kis aranyat.

Az aranypénz – mint befektetés

Numizmatikai értelemben két típusú aranypénzről beszélünk:

  • befektetési aranypénz
  • numizmatikai értékkel bíró aranypénz

Befektetési aranypénz: befektetési aranypénznek az az aranypénz minősül, mely az Európai Bizottság év elején megjelenő listájában szerepel. A listába kerülésről ill. törlésről minden ország saját hatáskörben dönt nemzeti érméivel kapcsolatosan. (szigorú kritériumok szerint!). A listába kerülő érmék értékesítése ÁFA mentes. (a magyar aranypénzek közül a Szent István Intelmei 500.000 ft névértékű, mindössze 500 példányban kiadott arany érme került fel a listára).
A befektetési aranypénz ára jellemzően az arany világpiaci árával azonosan mozog, értékét jellemzően az aktuális aranyár határozza meg. (fenti példa esetében ez épp nem igaz!)

Numizmatikai értékkel bíró aranypénz: ezek esetében sokkal összetettebb a képlet, sok szempontot kell figyelembe vennünk, mielőtt belevágunk. Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján leginkább az alábbiak befolyásolták ezen arany érmék árának alakulását:

  • tartásfok: az arany pénzek/arany érmék állapotát egy több fokú skála alapján osztályozzák. Hosszú távon a leginkább értékálló (és egyben legkeresettebb) befektetésnek a kiváló, extra tartású aranypénzek bizonyultak. Ezek árának esetében is előfordulhatnak hullámvölgyek az éppen aktuális trendeknek megfelelően, de hosszabb távon ezek lehetnek a befutók
  • országhatárokon átívelő történelmi aranypénzek: a kelet-európai diktatúrák megszűnése után az „új piacok”-nak köszönhetően jelentős áremelkedés kezdődött. Az Osztrák-Magyar Monarchia pénzei a környező országokban (de szinte a világon bárhol) rendkívül keresettek, áruk folyamatosan emelkedik a mai napig. Az orosz numizmatikában szintén hatalmas árrobbanás volt tapasztalható.

Az aranypénzek előnyei – miért vásároljunk aranypénzt?

Mindkét típus esetében érvényes, hogy kis helyen elférnek, könnyen, biztonságosan tárolhatók, jól értékesíthetők. A befektetési aranypénzek a leginkább likvid befektetések közé tartoznak, bármikor gyorsan készpénzzé tehetők. Numizmatikai aranyaknál érdemes lehet hosszabb távon gondolkodni, így az esetleges „bukás” esélye minimálisra csökkenthető.

Az aranypénzek kockázata – mire figyeljünk vásárláskor?

Aranypénzek vásárlása tulajdonképpen egyetlen kockázatot rejt magában: a hamisítványokat. Ezek mind a befektetési, mind az numizmatikai aranyak esetében előfordulnak. Előbbiek esetében szinte minden típusból léteznek az eredetihez megszólalásig hasonló másolatok, amik akár a gyakorlott szemet is megtévesztik. Érdemes ezért megbízható, garanciát adó kereskedőtől vásárolni, aki napi szinten követi a fejlődő technikákat a hamisítványok kiszűrésére és aki kifejezetten az adott szakterülettel, aranypénzekkel foglalkozik. Eladónk lehetőség szerint legyen számlaképes – garancia igényünket ebben az esetben később is érvényesíthetjük, ha egy érméről esetleg később derül ki, hogy jó minőségű hamisítvány volt.

Aranypénz